valin
Människokroppen är ett komplicerat system där aminosyror spelar en stor roll i många olika processer. Valin är en så kallad essentiell aminosyra vilket innebär att den är nödvändig för att människokroppen ska kunna fungera men vi kan inte tillverka den själva. De essentiella aminosyrorna måste alla tillföras utifrån genom kosten och dem är livsviktiga beståndsdelar för en frisk och välfungerade kropp. Valinet är tillsammans med isoleucin och leucin en av det tre aminosyror som kallas BCAA, de grenade aminosyrorna eftersom de kemiskt består av kolföreningar med förgreningar. Dessa kolföreningar, de grenade aminosyrorna, utgör ca 70% av de aminosyror som står att finna i kroppens muskelvävnad.

Varför behöver man valin?

De tre olika grenade aminosyrorna har alla sina egna unika funktioner i kroppen. Valinsyran bryter ner kväve och upprätthåller därför en normal, balanserad kvävehalt. Eftersom valin har en stimulerande effekt är den även nödvändig för att musklernas ämnesomsättning ska fungera, för fungerande muskelkoordination och för att skydda muskelcellerna från nedbrytning samt reparera dem vid stress eller skada. Eftersom det här ämnet har en så kraftfull effekt på skadad vävnad ges extra höga halter som tillskott till personer med brännskador eller andra skador på grund av trauma. Valinpreparat har också visat sig öka fettförbränningen och stimulera muskelbyggnad vilket hjälper personer som vill minska i vikt.

Vad händer vid valinbrist?

Stress ökar nedbrytningen av proteiner vilket gör att kroppen förbränner högre halter av aminosyror snabbare. Stress på vävnaderna kan orsakas av feber och olika inflammationer, skador och operationer och vid utövande av sport och fysiskt träning. Även mental stress påverkar hur vi bryter ner proteiner och får oss att känna oss trötta, hängiga och bli mer mottagliga för infektioner och sjukdomar. Vid alla dessa situationer behöver vår kropp tillräckliga mängder valin för att kunna fungera normalt och hålla oss starka och hälsosamma. Vid brist på denna aminosyra kan man drabbas av inflammationer, nedsatta nervfunktioner, låg energi som ofta leder till oro och depression, sömnsvårigheter och kväveförgiftning. Utan ett tillräckligt stort överskott av valinet kan man inte heller bygga muskler vilket är anledningen till att elitidrottare ofta ser till att ta ett bra och balanserat tillskott som inkluderar detta ämne.

Hur får man i sig tillräckligt?

Valin-aminosyran finns, precis som de övriga aminosyrorna i bland annat kött, ägg och fisk. Mat som är specifikt rikt på denna syra är vilt, kyckling, ricotta-ost och jordnötter. Hur stor mängd en vuxen behöver dagligen beror på en mängd faktorer som hur fysiskt aktiv man är, hur höga stressnivåer man ligger på eller om man utsätter levern för ökade påfrestningar genom alkoholkonsumtion eller rökning. För att vara säker på att man får i sig tillräckligt kan det vara bra att ta ett kosttillskott, men man bör tänka på att de grenade aminosyrorna är bäst tagna tillsammans och att välja ett preparat som är godkänt för den svenska marknaden.