För att kroppen ska kunna bygga muskler behöver den protein och proteinet i sin tur består av flera komponenter som kallas för aminosyror. En av alla dessa viktiga aminosyror är tyrosin. Just tyrosin är en av ingredienserna som vanligtvis ingår i olika kosttillskott som ska verka uppiggande. Syftet med att ta tyrosin som tillskott kan också vara att förbättra prestationsförmågan och att trigga i gång fettförbränningen. Därmed är tyrosin en av alla aminosyror som ofta används som kosttillskott bland personer som ägnar sig åt styrketräning.

Vad är tyrosin?

Protein är som bekant det som behövs för att kroppen ska kunna bygga muskler och proteinet består av 20 olika aminosyror. En av dessa är som sagt tyrosin. Det här är dessutom en aminosyra som är icke-essentiell vilket innebär att kroppen har möjlighet att tillverka en del av tyrosinet som behövs på egen hand. Detta kan jämföras med essentiella aminosyror som vi måste tillföra via kosten för att kroppen inte kan producera dem själv. I kroppen används tyrosin bland annat för att ett antal olika hormoner ska kunna bildas. Dessa hormoner verkar i belöningssystemet i hjärnan.

  • Dopamin: Det är en så kallad signalsubstans och den här en spelar en nyckelroll i det centrala nervsystemet. Dopamin fungerar både på egen hand och som ett förstadium till två hormon – noradrenalin och adrenalin. Just dopamin är känt för att få oss att må bra och den här signalsubstansen är involverad i allt från muskelrörelser till känsloupplevelser, vår kreativitet och vårt humör. I samband med att vi tränar utsöndras dopamin för att vi ska kunna fokusera och vara mer ”på hugget”. Samma process sker när vi blir stressade. Det är tack vare dopaminet du kan uppleva ett lyckorus när du har tränat. Dopamin är viktigt i kroppen och om du inte har tillräckligt höga nivåer av signalsubstansen i kroppen känner du dig trött och du kan känna dig deprimerad.
  • Adrenalin: I vår kropp utsöndras adrenalin hela tiden och i samband med att du känner dig stressad eller tränar hårt kommer ännu mer adrenalin utsöndras. I begynnelsen var adrenalin livsviktigt då det fick oss att reagera snabbt i olika livshotande situationer. I dag drabbar sådana situationer oss mer sällan men adrenalinet finns fortfarande kvar i kroppen och kopplas in när vi behöver prestera på topp.
  • Tyreoidahormoner: Tyrosin spelar också roll för att sköldkörtelhormoner ska kunna bilas. Dessutom påverkar tyrosin ämnesomsättningen i kroppen – låga nivåer gör att förbränningen blir mer långsam. Högre nivåer med tyrosin ökar däremot förbränningen.

Tyrosin och träning

Anledningen till att kroppsbyggare använder sig av kosttillskott med tyrosin är för att helt enkelt pigga upp kroppen. I dag ingår tyrosin i flera olika produkter på marknaden – bland annat i proteinpulver i och med att det är en av byggstenarna i protein. Tyrosin kan också finnas med som en ingrediens i utvalda PWO-produkter (pre-workout) liksom i enskilda kosttillskottsprodukter. När det gäller tyrosin som separat tillskott är det i form av L-tyrosin vilket innebär att aminosyran är fri och därmed kan kroppen ta upp ämnet snabbare via blodet.

Maximera kosttillskottets effekt

Vanligtvis är det kroppsbyggare och personer som tränar hård styrketräning som använder kosttillskott med tyrosin. Då rör det sig om ett intag på mellan två och tre gram per dag för att piggna till och förbättra prestationen under träningspasset. Huruvida tyrosin verkligen förbättrar resultatet är vida debatterat – därför är det bäst om du testar kosttillskott med tyrosin själv för att avgöra effekten på egen hand. För att maximera effekten av kosttillskottet kan det hjälpa om du tar det tillsammans med koffein – mellan 200 och 400 milligram.

Tyrosin via kosten

I och med att tyrosin är en av beståndsdelarna i protein får du i dig denna aminosyra i samband med att du äter mat och livsmedel som innehåller protein. Goda källor till aminosyran tyrosin är bland annat animaliska råvaror så som till exempel kött och fisk.