Taurin är en aminosyra som finns i våra muskler och många muskelbyggare använder detta kosttillskott för att få en bättre muskelpump eller ett ökat muskeltryck. Dessutom återfinns just taurin som ingrediens i många av alla energidrycker som säljs i dag.

Vad är taurin?

Det finns 20 olika aminosyror som ingår i protein och taurin är en av alla dem. Dock ska det tilläggas att taurin inte är en essentiell sådan – alltså är det ingen livsviktig aminosyra. Med andra ord har vi möjlighet att bilda taurin på egen hand i kroppen. Trots detta får vi främst tillgång till denna aminosyra via den mat vi stoppar i oss varje dag. Taurin är en aminosyra som finns i vårt hjärta liksom i vår hjärna och i musklerna.

Som nämndes inledningsvis är taurin en väldigt vanlig del av innehållet i majoriteten av energidryckerna som finns på marknaden i dag. Det har bland annat att göra med att det verkar som att aminosyran kan bidra med att reglera vattenbalansen. Även energinivåerna och muskelkontraktionen sägs påverkas positivt vilket i sin tur gör att taurin kommer väl till pass i samband med träning.

Det ska även nämnas att taurin inte är med och bildar protein och därför inte gynnar muskeluppbyggnaden vilket gör att taurin skiljer sig från dem andra aminosyrorna. Men för den som vill förbättra uthålligheten och få en bättre muskelpump kan taurin hjälpa.

Kosttillskott med taurin

Förutom energidrycker finns taurin i andra kosttillskott så som till exempel PWO och produkter som ökar prestationen i allmänhet. Vill du maximera effekten av taurin bör du köpa aminosyran som ett separat kosttillskott och det är denna produkt som muskelbyggare mer än gärna använder. En av anledningarna till att muskelpumpen blir bättre har att göra med att taurin drar till sig och binder vatten i musklerna. Detta gör att musklerna blir kraftigare under träningspasset. Likaså påverkar taurin prestationen till det bättre.

Taurin i kosten

När det gäller taurin i kosten finns det flera goda källor:

  • Kött
  • Fisk
  • Övriga animaliska livsmedel

Vegetarianer och veganer däremot kommer inte upp i lika stor mängd taurin via kosten. Just veganer får inte i sig något alls och bör därför använda ett kosttillskott med aminosyran. Än så länge krävs det ännu fler studier för att vi ska få veta mer om alla egenskaper taurin bidrar med i kroppen. Men de som har provat tillskottet för en ökad prestation och ökat muskeltryck påstår att det fungerar mer än väl.