En av de essentiella aminosyrorna – som är livsviktiga – är lysin. Det här innebär att vi inte har möjlighet att bilda lysin på egen hand i kroppen. Just den här aminosyran är viktig för vår hud, vårt hår och för naglarna. Liksom övriga aminosyror ingår lysin i protein och därmed återfinns ämnet i animaliska livsmedel.

Vad gör lysin?

Den essentiella aminosyran finns i kroppens kollagen – det vill säga det protein som bidrar med att ta hand om cellvävnader i form av brosk, hud och hår. Då ska det tilläggas att vår hud, vener liksom övrig vävnad är beroende av lysin för att bibehålla elasticiteten. Aminosyran är också viktig för att vi ska kunna ta upp kalcium i tarmen vilket i sin tur innebär att lysin spelar roll för vår benstomme. Det kan också nämnas att lysin är en föregångare till en annan aminosyra som heter karnitin vilken är en del i mitokondrier i kroppen. Det är där förbränningen av fett äger rum.

Lysin som kosttillskott

Det är möjligt att få i sig lysin via kosttillskott som till exempel proteinpulver. Du kan också köpa lysin i ren form under namnet L-lysin. Fördelen med att välja ett kosttillskott som L-lysin är att kroppen snabbt kan ta upp aminosyran och inte behöver ta hand om övriga aminosyror som finns i samband med att du äter proteinpulver.

Det sägs att L-lysin kan hjälpa till att reducera akne – det finns dock inte några belägg för huruvida detta verkligen fungerar utan det får du testa själv och avgöra. Med det här tillskottet kan du däremot räkna med finare hud samt starkare hår och naglar. Den dagliga rekommenderade dosen med lysin är cirka tre gram vid ett eller flera tillfällen per dag.

Lysin i kosten

Eftersom lysin är en aminosyra som är en del i protein får du som sagt i dig den via livsmedel så som:

  • Kött
  • Ägg
  • Mjölk
  • Baljväxter

Därför bör bland annat personer som är veganer se över sina kostvanor och eventuellt addera L-lysin för att inte lida brist på denna essentiella aminosyra med tanke på att den främst förekommer i livsmedel från animalier.