leucin
Den essentiella aminosyran Leucin är en av ett tjugotal aminosyror som är livsnödvändiga för att vår kropp ska fungera men som kroppen inte har möjlighet att tillverka på egen hand. Leucin är en av tre syror som kallas grenade aminosyror. De kallas även BCAA, som står för den engelska termen ”branched amino acid”. Namnet kommer av att de tre syrorna som ingår i den här gruppen alla har en liknande kemisk uppbyggnad med kolmolekyler i en grenliknande struktur.

Varför behöver man leucin?

Kroppen behöver leucin för tillverkning av kolesterol och andra fettliknande ämnen i sterolgruppen. Dessa ämnen måste finnas i fettvävnaden och levern för att våra organ ska kunna fungera ändamålsenligt. Dessutom är detta ämne nödvändigt för att kroppen ska kunna läka sår, reglera blodsockerhalten och för allmän tillväxt. Utan den här nödvändiga fettsyran är det även omöjligt att reparera skadade muskelceller och bygga upp nya. Leucinet påverkar inte bara de fettliknande sterolämnen utan även äkta fettceller och spelar därför en stor roll i en fungerande ämnesomsättning. För personer som vill gå ner i vikt kan ett tillskott av denna aminosyra markant öka förbränningen av det så kallade vicerala fettet som är det allra djupaste lagret av fett som kan vara svårt att förbränna enbart genom ökad fysisk aktivitet.

Vad händer vid brist på leucin?

Eftersom leucinämnet finns i alla proteinrika livsmedel som kött, fisk, ägg och baljväxter är det ganska ovanligt att man har allvarliga brister om man äter en varierad kost där många olika typer av protein ingår. Personer som av olika anledningar begränsar sin kost som till exempel veganer och vegetarianer eller någon med en allergi bör dock vara särskilt uppmärksamma. Brist på denna aminosyra kan leda till yrsel, trötthet, huvudvärk och humörsvängningar som depression eller irritation. Dessutom får man problem med att reglera sitt blodsocker och kroppen klarar inte av att tillverka rätt mängd insulin och andra hormoner. Utan leucin går det inte heller att bygga och bibehålla muskelvävnad så även personer som är fysiskt aktiva bör se till att få i sig tillräckliga mängder. Vid stress, fysisk såväl som mental ökar kroppens förbränning av protein och därför även dess behov av grenade aminosyror. Feber, infektioner och operationer är tillstånd där det blir extra viktigt att få i sig tillräckliga mängder.

Hur får man i sig tillräckliga mängder?

Mängden leucin som behövs varierar beroende på hur mycket fysisk aktivitet man engagerar sig i och om det finns några skador eller inflammationer i kroppen. För den som tränar regelbundet hjälper leucinpreparat till med ett bättre resultat för muskeluppbyggnad och fettförbränning och ger en snabbare återhämtning. Leucinet finns naturligt i proteinrika livsmedel som fläsk, nötkött, keso och kikärtor men ett kosttillskott är rekommenderat om man vill öka sin styrka och uthållighet vid träning eller har som mål att gå ner i vikt. När man väljer kosttillskott är det viktigt att välja ett med en dosering som följer livsmedelverkets rekommendationer och är godkänt för den svenska marknaden.