isoleucin
Isoleucin är en av tre essentiella aminosyror som går under benämningen grenade aminosyror. På engelska förkortas dem BCAA, Branched Amino Acid. Namnet kommer av deras kemiska uppbyggnad med kolmolekyler som har en struktur med förgreningar. Dessa tre syror, leucin, isoleucin och valin har alla liknade egenskaper och funktioner och att de är essentiella innebär att kroppen inte kan tillverka dem på egen hand utan man behöver få i sig dem genom kosten. BCAA nämns ofta då man talar om kosttillskott som är till för att höja prestation och förbättra musklernas förmåga.

Varför behöver man isoleucin?

Precis som de övriga grenade aminosyrorna hittar man främst isoleucin i kroppens muskelvävnad. Det är en nödvändig aminosyra för att bygga upp och reparera muskler. Förutom tillväxt är det också nödvändigt att kroppen har tillgång till denna aminosyra för återhämtning och tillfrisknande efter trauman som sjukdom eller operationer. Kroniskt sjuka personer som till exempel diabetiker eller glutenallergiker har ofta en konstant brist på isoleucinet. Det här är också den aminosyra som behövs för tillverkningen av ämnet hemoglobin. Detta proteinämne transporterar syre genom blodet och brist på hemoglobin leder till allvarliga livshotande sjukdomar. Isoleucinsyran har också en viktig funktion för att reglera blodsocker och därmed förhindra och kontrollera diabetes och har även visat sig ha betydelse för den mentala hälsan.

Vad händer vid isoleucinbrist?

Eftersom isoleucin har så stor betydelse för metabolismen och energiproduktionen kan isoleucinbrist visa sig genom ryckningar och darrningar. Muskelkramper och skakningar kan också tyda på brist. Det har visats att psykiskt sjuka patienter ofta har brist på just detta ämne, och även hos personer som är mentalt friska kan brist på den här aminosyran påverka det mentala välbefinnandet genom humörsvängningar och nedstämdhet. Andra symptom vid brist är huvudvärk, förvirring, trötthet och yrsel. Utan tillräckliga mängder kan kroppen dessutom inte bygga muskler och inte heller kan musklerna återhämta sig efter träning och fysisk ansträngning så det är verkligen inte bra att inte få i sig tillräckligt.

Hur får man i sig tillräckligt?

De bästa källorna för isoleucinet är livsmedel som är rika på fullvärdigt protein som rött kött, kalkon, sesamfrön och sojabönor. Även ost och ägg innehåller höga halter av grenade aminosyror, däribland även isoleucin. De allra flesta friska människor kan få i sig tillräckliga mängder genom att äta en varierad kost med mycket protein. Man ska dock vara uppmärksam om man lider av njursvikt, har problem med gallblåsan eller något matsmältningsorgan liksom om man av någon anledning inte äter en kost med varierat protein som till exempel veganer eller allergiker. Isoleucinet rekommenderas att intas som kosttillskott om man idrottar och vill optimera effekten av sin träning eftersom det hjälper till att öka uthålligheten och ökar styrka och flexibilitet. Det är även en hjälp om man är ute efter att öka sin fettförbränning. Som med alla kosttillskott gäller det att hålla sig till de rekommenderade doserna och välja en tillverkare man litar på och som är godkänd för den svenska marknaden.