HMB är en så kallad metabolit från den essentiella aminosyran leucin. Just HMB är en viktig komponent för att kroppen ska kunna bygga muskler och under de senaste åren har HMB uppmärksammats för just denna egenskap.

Vad är HMB?

HMB är en förkortning som står för Beta Hydroxy Beta Metylbutuyrat och det är en ketosyra som är en metabolit från den essentiella, alltså den livsviktiga, aminosyran leucin. Det här innebär att HMB skapas i kroppen i samband med att leucin omsätts inuti kroppen. Cirka 5 procent av det leucin vi får i oss i kroppen går till produktionen av HMB. Leucin är kanske som bekant den essentiella aminosyra som har stor effekt på processen proteinsyntesen – den process då musklerna byggs upp.

HMB och träning

Egenskaperna som HMB bidrar med i kroppen gör att det här är ett kosttillskott som fungerar som ett bra komplement oavsett vilken slags idrott eller träningsform du än ägnar dig åt. Genom att ta kosttillskottet HMB ger du kroppen det där lilla extra för att det ska bli lite lättare att bygga muskler. Känner du dig osäker på om HMB är ett kosttillskott som passar just dig kan du ta kontakt med kundtjänsten hos den butik du vill handla via på nätet. På så vis kan du få hjälp med svar på dina eventuella frågor och funderingar som rör HMB.

Många muskelbyggare gör allt för att minimera nedbrytningen av musklerna som sker i samband med tung styrketräning och diet. Det påstås att HMB har en viss förmåga att förhindra att ett speciellt enzym går loss i kroppen och bryter ner protein. På så vis gynnar det muskeltillväxten om du använder HMB i kombination med träning.

Maximera kosttillskottets effekt

För att du ska få ut maximalt av HMB som kosttillskott bör du ta det i samband med att du ska träna. Den rekommenderade dagliga dosen av HMB är tre gram. En av fördelarna med att köpa detta som kosttillskott är att du behöver få i dig 60 gram leucin via kosten för att få lika stor mängd HMB. Likaså lämpar det sig att ta HMB mellan dina måltider. På så sätt hjälper du kroppen att skapa de bästa tänkbara förutsättningarna för att den ska kunna återhämta sig och reparera vävnader. De som har siktet inställt på att bygga mer muskler kan få en skjuts med kosttillskott med HMB eftersom kroppen inte brukar ta upp så mycket leucin. Ett annat populärt kosttillskott med leucin är EAA – men även BCAA – som används för att stimulera proteinsyntesen.

HMB via kosten

I och med att HMB produceras i kroppen via leucin går det inte att räkna upp livsmedel som innehåller HMB. Däremot kan du få i dig leucin via maten du stoppar i dig som i sin tur omvandlas till HMB. Men med tanke på att det krävs en hel del leucin för att du ska få i dig lika mycket HMB som du snabbt får i dig via kosttillskott kan du som tränar hårt och ofta förmodligen dra fördel av att investera i HMB som kosttillskott. Via kosten finns det vissa goda källor till leucin som exempelvis:

  • Kött
  • Ägg
  • Kyckling
  • Soja
  • Jordnötter
  • Mandel
  • Lax