En av alla aminosyrorna vår kropp är i behov av är glutamin. Aminosyran glutamin bidrar till muskeltillväxten då den ingår i protein. I dag kan du köpa glutamin som kosttillskott – något som kan komma väl till pass för personer som håller på med styrketräning och vill bygga muskler. Glutamin är ett kosttillskott som har funnits relativt länge på marknaden.

Vad är glutamin?

Det finns 20 olika aminosyror – det är dessa som bygger upp proteinet. Glutaminsyra finns i proteinet och en del av detta omvandlas och blir glutamin i kroppen. När det talas om aminosyror finns det vissa som är essentiella (livsviktiga) men när det gäller glutamin är detta en icke-essentiell sådan. Vår kropp har nämligen möjlighet att producera en viss andel av glutaminet på egen hand. Faktum är att glutamin rankas som den vanligaste av alla aminosyror i musklerna. I samband med att du tränar hårt går det åt mer glutamin.

  • Aminosyran glutamin är viktigt för att proteinsyntesen ska fungera optimalt.
  • Glutamin påverkar även syrebalansen i kroppen.
  • Denna aminosyra spelar också roll för cellenergin i kroppen ihop med glukos.
  • Glutamin är en del i kväveoxidsystemet i kroppen och påverkar flera uppbyggnadsprocesser.

Glutamin och träning

Personer som lägger mycket tid och fokus på sin träning kan dra nytta av extra glutamin. En del av de som adderar glutamin i form av kosttillskott i samband med träning påstår att kroppen återhämtar sig snabbare än vanligt och att det gynnar muskeltillväxten. Vissa säger sig inte märka någon skillnad – det enda sättet du kan avgöra om det fungerar är om du testar det själv.

Det påstås också att glutamin stimulerar hormoner i kroppen som verkar uppbyggande samtidigt som det ökar de så kallade glykogenlagringarna som finns i musklerna. Detta är alltså en nyckel till att vi ska ha möjlighet att ta ut oss till max.

Rent tillskott med bara glutamin används med i synnerhet tre syften:

  • Bygga muskler
  • Öka muskelpumpen
  • Hjälpa kroppen att återhämta sig efter hård träning

Maximera kosttillskottets effekt

Det finns flera kosttillskott som innehåller glutamin i och med att det är en aminosyra. Med andra ord ingår glutamin i alla produkter som innehåller aminosyror så som EAA. Dock finns det också kosttillskott med enbart glutamin – då brukar aminosyran benämnas som L-glutamin och det innebär helt enkelt att du köper ett kosttillskott med aminosyran i fri form vilket i sin tur gör det lättare för kroppen att ta upp den i blodet.

Har du inte använt glutamin som kosttillskott tidigare rekommenderas mellan 10 och 20 gram L-glutamin per dag. För att nyttja aminosyran till fullo bör du ta den på tom mage. Anledningen till detta är helt enkelt för att det går långsammare för kroppen att ta upp glutaminet om du äter mat samtidigt. När du får i dig mat behöver kroppen ta hand om andra aminosyror också.

Glutamin via kosten

Aminosyran glutamin återfinns i alla livsmedel som innehåller protein i och med att det är en del av protein. Det ska nämnas att glutamin är känsligt för upphettning och förstörs till viss del i samband med matlagning. Just därför är det värt att investera i glutamin som kosttillskott om du tränar mycket. Den här aminosyran hjälper som sagt muskelfibrerna att återuppbyggas efter träning vilket leder till att du blir stor och stark så småningom. Glutamin är också den aminosyra som binder vätska i musklerna. Du behöver inte heller oroa dig för att överdosera den här aminosyran – överflödet går nämligen ut genom kroppen den ”naturliga vägen”.