EAA står för Essential Amino Acids. Med andra ord essentiella aminosyror om du översätter det till svenska. I dag är det här ett vanligt kosttillskott bland personer som ägnar sig åt styrketräning och de som satsar på att bygga muskler. Du kan köpa EAA i olika varianter beroende på vad just du är mest bekväm med – kosttillskottet finns som pulver och som tablett.

Vilka aminosyror ingår i EAA?

I och med att aminosyrorna är essentiella innebär det att det är livsviktigt för oss att få i oss dem. Enkelt förklarat är aminosyrorna komponenter som bygger upp protein. Sedan är det som bekant protein som i sin tur bygger upp våra muskler i kroppen. Allt som allt finns det 20 olika aminosyror – av dessa 20 aminosyror är nio stycken essentiella, alltså livsnödvändiga. Alla aminosyror bygger protein med olika egenskaper.

EAA och träning

De som tränar hårt, och i synnerhet är ute efter att bygga muskler, använder vanligtvis sig av kosttillskottet EAA. Det här är ett populärt kosttillskott som innehåller specifika aminosyror. Anledningen till att EAA kan vara fördelaktigt jämfört med proteinpulver har att göra med att aminosyrorna är delade och att du inte får i dig fett eller kolhydrater. Proteinpulver måste dessutom brytas ner först för att kroppen ska kunna tillgodogöra sig tillskottet.

I just EAA-produkter brukar L-leucin var den aminosyra som det finns mest av tack vare dess effekt i proteinsyntesen. Nivåerna med leucin i blodet visar ungefär hur pass mycket tillgängliga aminosyror som finns i kroppen för tillfället. Med höga nivåer av leucin påbörjas också proteinsyntesen vilket gör att muskeluppbyggnaden påverkas positivt av EAA.

Maximera kosttillskottets effekt

För att få ut maximal effekt av kosttillskottet bör EAA tas på tom mage innan ett träningspass på gymmet. Det är med anledning av att du stör processen när kroppen ska ta upp EAA om du äter mat samtidigt. I synnerhet vid intag av mat rik på protein. När du stoppar i dig livsmedel med mycket protein påbörjar kroppen nedbrytningsprocessen av detta vilket innebär att EAAs effekt på proteinsyntesen försämras. För att du ska utnyttja kosttillskottet optimalt bör du till och med ta det på morgonen när du har vaknat innan du äter eller dricker något annat.

När det gäller kosttillskott med aminosyror finns det både EAA och BCAA. Skillnaden mellan produkterna är att EAA innehåller alla essentiella aminosyror och BCAA innehåller tre aminosyror – L-leucin, L-valin och L-isoleucin.

EAA via kosten

De essentiella aminosyrorna måste du tillföra kroppen antingen via kosten eller via kosttillskott. Du måste få i dig dessa dagligen och då kan du givetvis se över din kosthållning. Olika livsmedel innehåller olika aminosyror.

  • Histidin: Denna essentiella aminosyra får du i dig via magert kött så som till exempel kalkon. Även vilt, fläsk, ägg, soja, jordnötter och sesam är källor till histidin.
  • Isoleucin: Satsa på att äta fisk så som torsk och gädda. Du får även i dig aminosyran via ägg och tofu.
  • Leucin: Fisk och skaldjur, keso, vilt kött och ägg är källor till leucin som är en aminosyra som du behöver för din lever, fettvävnader, bindväv och muskler.
  • Lysin: Denna aminosyra finns i kött – speciellt i kyckling. Men den finns också i kikärtor, linser och quinoa.
  • Metionin: Via spannmål, ägg, nötter, fisk och kött får du i dig aminosyran metionin.
  • Fenylalanin: Denna aminosyra finns i bland annat ägg, nötter och soja liksom i förädlade livsmedel.
  • Treonin: En aminosyra du får i dig via bland annat keso, fågel, fisk och linser.
  • Tryptofan: Det här är en av de mest kända aminosyrorna som det finns höga halter av i både fisk och kött men även i mjölk, yoghurt och ägg.
  • Valin: Även aminosyran valin finns i nötkött och mejeriprodukter. Veganer bör därför äta kosttillskott som EAA för att få i sig denna aminosyra.

Det bästa sättet att få i sig alla de nio livsnödvändiga aminosyrorna som räknas upp ovan är helt enkelt en sund och välbalanserad kost. Om du sedan ägnar dig åt styrketräning är det alltid en god idé att köpa ett kosttillskott som EAA för att få du ska få i dig tillräckligt med aminosyror samtidigt som du stimulerar muskeltillväxten. I dag finns det EAA från olika tillverkare och i varierande prisklasser om du handlar online.