BCAA är ett omtyckt kosttillskott bland de flesta som ägnar sig åt styrketräning. Förkortningen BCAA står för Branched-Chain Amino Acids vilket betyder grenade aminosyror. Ett kosttillskott i form av BCAA utgörs av tre av nio essentiella aminosyror – nämligen leucin, valin och isoleucin.

Vilka aminosyror ingår i BCAA?

Kroppen är i behov av så kallade aminosyror och det finns 20 olika. Av dessa 20 aminosyror är nio stycken essentiella vilket innebär att de är livsnödvändiga. I BCAA finns som sagt tre aminosyror som gynnar muskeltillväxten då aminosyror mer eller mindre kan beskrivas som komponenter som hjälper till att bygga protein vilket bygger muskler i kroppen. Det är just därför kosttillskottet är så pass populärt bland kroppsbyggare som fokuserar på att hela tiden bygga muskler och samtidigt behålla sin muskelmassa.

  • Leucin: Det här är den aminosyra som det finns mest av i BCAA. Med leucin kommer proteinsyntesen att aktiveras vilket innebär att musklerna stimuleras och kan växa. Just leucin berättar för kroppen hur mycket aminosyror som finns i kroppens depåer. Är nivån tillräckligt hög kommer proteinsyntesen att dra i gång. Med BCAA kommer du med andra ord meddela kroppen att det är dags att bygga upp musklerna.
  • Valin: Det här är en aminosyra som bidrar till din mentala prestation liksom omsättningen av protein. Valin är också viktig för att vävnader ska kunna repareras i kroppen.
  • Isoleucin: Den här aminosyran hjälper leucin att fungera optimalt i kroppen och har därmed också en positiv inverkan på proteinsyntesen och muskeluppbyggnaden.

BCAA och träning

Förutom proteinpulver tillhör BCAA kategorin med kosttillskott som det säljs mest av. Det finns vissa fördelar med BCAA jämfört med proteinpulver som kommer till användning för personer som styrketränar. När du dricker proteinpulver behöver kroppen bryta ner proteinet du häller i dig innan det kan tas upp och göra nytta. Aminosyrorna i BCAA däremot är redan delade. Dessutom är aminosyrorna du får i dig med BCAA-produkter enbart positiva för muskeluppbyggnaden då du inte får i dig varken fett eller kolhydrater.

BCAA – de grenade aminosyrorna – är som sagt väsentliga för att proteinsyntesen ska börja vilket betyder att musklernas tillväxt startar. En process som är viktig för en kroppsbyggare eller någon som håller på med styrketräning.

God smak på BCAA

Något som man inte får glömma bort är det där med smaken. När man ska inta ett kosttillskott dagligen under en längre tid så får detta inte bli till en obehaglig upplevelse på grund av en smak som man inte står ut med. Du vill kanske inta kapslar men många anser att pulverprodukterna som man blandar drink med är bättre. Core BCAA Powder är känt för god smak som liknar saft fast utan allt det onyttiga.

Maximera kosttillskottets effekt

Liksom med övriga kosttillskott påverkar intaget hur väl det kommer att verka i kroppen. Om du vill få ut maximalt av just BCAA ska du se till att få dig kosttillskottet på tom mage innan du ger dig av till gymmet för att träna. Om du tar BCAA samtidigt som du äter mat kommer kroppen få det svårare att ta upp aminosyrorna. Det här gäller framför allt om du äter någon form av livsmedel som är rikt på protein så som exempelvis kött. Var noga med att följa anvisningarna på burken eller påsen du köper för att få rätt dos BCAA.

Om du har hört talas om BCAA har du förmodligen också sett att det finns ytterligare ett populärt kosttillskott med aminosyror som heter EAA. Den största skillnaden mellan produkterna är att EAA är ett kosttillskott som innehåller samtliga essentiella aminosyror som kroppen behöver medan BCAA enbart innehåller tre. Är du främst ute efter att bygga muskler kan det vara mer fördelaktigt att välja BCAA med tanke på att mängden leucin är större än i EAA.

BCAA via kosten

Det är inte nödvändigt att köpa ett kosttillskott som BCAA då du får i dig de essentiella aminosyrorna via kosten. Kroppen kan inte producera aminosyrorna på egen hand vilket innebär att du måste få dig dem via maten varje dag. Men en person med målet att bygga muskler kan dra nytta av BCAA för att stimulera muskeltillväxten ytterligare. Oavsett kan det vara bra att veta vilka livsmedel och råvaror som är goda källor till de grenade aminosyrorna som ingår i BCAA-produkter så att du kan planera kosten.

  • Leucin: Den här aminosyran finns faktiskt i alla livsmedel som innehåller protein. Leucin får du i dig via bland annat brunt ris, bönor, nötter och fullkornsvete.
  • Valin: Den här aminosyran får du i dig via olika slags mejeriprodukter men även kött, jordnötter, soja, svamp och spannmålsprodukter.
  • Isoleucin: Goda källor till den här aminosyran är både kött och fisk liksom kyckling, fröer, linser, ägg och ost.

Om du vill läsa mer utförligt om just BCAA så rekommenderar vi BCAA.se där har man även testat och recenserat flera kosttillskott.